Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

PROGRAM ZA PREDŠKOLCE – početno čitanje i pisanje!

page 01 9

Zašto je grafomotorika važna za Vaše dete? ??

 

 

Šta je, zapravo, grafomotorika i zašto je ona toliko značajna?

Grafomotorne veštine su veštine neophodne za pisanje. Iako zvuči jednostavno, mnogo motornih sposobnosti je uključeno u proces pisanja rukom. Pisanje zahteva ravnotežu nekoliko različitih veština, a kada je jedna ili više njih nerazvijena ili zaostaje, ceo proces se može usporiti ili otežati.

?današnje vreme veliki broj dece ima određene teškoće u pisanju i čitanju koje nikako ne mogu da savladaju iako ulažu značajan napor. U prvom razredu deca i roditelji se susreću sa brojnim korekcijama, obimnim zadacima koji iziskuju mnogo sati pisanja i čitanja. Grafomotoričke vežbe su znatno zahtevnije i potrebno je mnogo truda i volje u korigovanju ili poboljšavanju pisanja, a kasnije i čitanja.

  • Teškoće u grafomotorici imaju značajan uticaj na školski uspeh, jer savladavanje ovih veština utiče na savladavanje pisanja i čitanja. Deca koja imaju slabije razvijenu grafomotoriku mogu odbijati aktivnosti u kojima se od njih traže ove veštine pa, na primer, ne žele da pišu domaće zadatke, gube motivaciju za rad, a time i priliku za učenje i usvajanje novih znanja.
  •  Važno je naglasiti kako je grafomotorika sposobnost koja se razvija, ali i vežba pa se problemi koje dete ima mogu rešiti odgovarajućim grafomotoričkim vežbama koje ujedno podstiču i razvoj pažnje, koncentracije, orijentacije, govora i mišljenja. Pišući, deca treba da usmere pažnju na to što pišu, aktivno da slušaju, pamte sadržaj koji zapisuju, prate i vode računa o prostornoj organizaciji u svesci te da koordinišu pokrete ruke i oka kako bi oblikovali slova.
  • Ukoliko detetu od najranijeg uzrasta omogućimo podsticajne razvojne aktivnosti, kasnije nećemo imati mnogo poteškoća u korigovanju i usavršavanju veština čitanja i pisanja.
  • Kod nas , Vaše dete može unaprediti svoju grafomotoriku i usvojiti osnove čitanja i pisanja.

☎ TEL 061 165 7000 ☎

Pripreme za novu školsku godinu

 

KONTAKT:  Moj Svet Novi Sad ,tel: 061 165 7000

www.mojsvetns.com , e-mail: [email protected]

 

Ukoliko imate neki predlog ili sugestiju pišite nam :