Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Letnji raspust

Boravak za decu skolskog uzrasta Moj Svet

 

Letnji raspust – da li roditelji treba da detetu organizuju slobodno vreme?

Roditelji se plaše da previše slobodnog vremna može negativno da utiče na detetove radne navike. A da li ima razloga za brigu i da li treba detetu da organizuju vreme, savetuju psiholozi.

Marija Jurić, magistar psihologije i školski psiholog, kaže kako je vrlo važno da se deca tokom letnjeg raspusta dobro odmore.

“Smatram da je važno i malo zaboraviti na školsko gradivo. Sa decom je korisno razgovarati o postignutom uspehu, šta je moglo bolje ili drugačije, ali deci je važna i igra i da se malo udalje od gradiva. Ne treba im prigovarati i kažnjavati ih zabranom aktivnosti zbog eventualnog školskog neuspeha. Deca uče kroz igru i zato je važan predah od učenja i ispunjavanja zahteva u smislu rokova”, pojašnjava psihološkinja Jurić.

Planiranje dana

“Roditelji strahuju da će se deca previše opustiti, pa deci unapred najavljuju učenje i ponavljanje, prave plan koji je često teško ispuniti. Umesto toga, letnji raspust je idealna prilika za učenje veština daleko od uobičajene rutine i ponavljanja”, kaže Petra Matković.

Ističe kako je blagotvorno već samo provođenje opuštenijeg i kvalitetnijeg vremena sa porodicom.

S obzirom na to da završetkom školske godine deca odjednom dobiju mnogo slobodnog vremena, nije nevažno isplanirati kako će dete provesti duge letnje dane. Mnoga deca jedva čekaju praznike kako bi imala više vremena za aktivnosti koje ih raduju, ali izazov je kad deca nemaju viziju šta će da rade i kako će da provode dane.

“Zaposleni roditelji imaju grižu savesti jer ne provode dovoljno vremena sa decom, ali važno je da pokažu interesovanje za njihove želje i što kvalitetnije provoditi zajedničko vreme. Korisno je pitati ih šta bi želeli da rade i čemu se raduju. Odmor može biti i pasivan i aktivan”, pojašnjava Jurić.

Neke od mogućnosti su pohađanje različitih kampova, letnih radionica, kurseva, odlazak u prirodu ili na bazen. Uz različite aktivnosti i sadržaje, dodaje Jurić, važno je deci obezbediti i neku obavezu kod kuće jer tako stiču radne navike.

Ponavljanje tek pred početak nove školske godine

Kako se nova školska godina približava, dodaje, u redu je da se pripreme za školu, ponovite neke veštine, poput čitanja i pisanja, kako bi se ponovno navikli na obaveze. Kvalitetnom komunikacijom roditelji mogu da postignu da dete bude svesno eventualnih propusta i da narednu školsku godinu započne sa postavljenim ciljevima.

I psihološkinja Petra Matković kaže kako brojna istraživanja pokazuju da će deca tokom odmora zaboraviti deo onoga što su naučili jer neće imati dnevnu školsku rutinu. Najviše “pate” čitanje i tablica množenja.

Priprema za upis u prvi razred

Dosada je dobra

Treba im dati mogućnost izbora kako bi spoznali vlastita interesovanja i želje. Mogućnost izbora aktivnosti doprinosi dečjoj samostalnosti, razvoju slike o sebi, a roditelji su tu da daju podršku.

“Često je deci i dosadno, ali ne treba se brinuti zbog toga. Dosada je korisna jer nakon nekog vremena deca otkriju svoja interesovanja, spoznaju sebe i svoje želje, maštaju i razmišljaju. Dosada podstiče kreativnost i radoznalost”, kaže Jurić.

Izvor: 24sata.hr

Priprema za novu školsku godinu

KONTAKT:  Moj Svet Novi Sad , Andje Rankovic 6, Novi Sad,

www.mojsvetns.com tel: 061 165 7000, e-mail: [email protected]

 

Ukoliko imate neki predlog ili sugestiju pišite nam :